Proper

'Mijn missie is om bedrijven in beweging te brengen'
 

De bijna wekelijks terugkerende incidenten met het voedsel dat wij tot ons nemen, toont eens te meer aan dat de regels bij het produceren van dat voedsel niet streng genoeg kunnen zijn. Geen producent die nog zonder de benodigde certificeringen kan, maar hoe die te krijgen? Annejan Lemstra van Lemstra Quality Assurance begeleidt de mkb'er tot en met het moment dat die met trots het certificaat aan de muur kan hangen.

Tekst: Fred Ootjers

De wet- en regelgeving met betrekking tot de voedselveiligheid is in Nederland, aldus Annejan, bijzonder goed geregeld. "Het is begonnen met de HACCP, maar inmiddels zijn de normen alweer aanzienlijk aangescherpt. Maar er bestaat ook al jaren een certificeringssysteem tussen voedselproducenten en retailers, zoals BRC, IFS en FSSC 22000. Retailers eisen van producenten in de foodsector dat die over de benodigde certificeringen beschikken, anders lopen ze grote kans als leverancier te worden uitgesloten."

De certificeringsplicht is vooral relevant bij de zogenaamde 'private labels'. "Neem als voorbeeld het huismerk zuivel van Albert Heijn. Alleen de producent die de juiste certificaten in huis heeft, mag die zuivel leveren. Een retailer als Albert Heijn -maar eigenlijke elke retailer- kan en wil absoluut niet het risico van een incident lopen. Dat kost niet alleen een hoop geld bij terugroepacties, maar brengt vooral een enorme imagoschade met zich mee."

Lemstra Quality Assurance heeft haar klanten door het hele land zitten, met de nadruk op bakkerijen in het mkb. "Dat maakt zo'n tachtig procent van mijn opdrachtgevers uit. Mijn missie is om bedrijven in beweging te brengen. Ze te doordringen van de noodzaak om te komen tot veranderingen bij het productieproces. Veranderingen die ze hoe dan ook moeten doorvoeren, willen ze leverancier kunnen blijven. Natuurlijk brengt dat een hoop papierwerk met zich mee -alle processen moeten beschreven worden-, maar je sluit daarmee wél risico's uit die je anders als bedrijf de kop kunnen kosten. Als Lemstra Quality Assurance zijn wij als geen ander in staat die risicoanalyse snel op te stellen en belangrijker nog- te elimineren."

Bron: Leeuwarder Courant

download het hele artikel in pdf